EVENTS

Error: Any articles to show

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τεύχος 161, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

 

MARINE TRAFFIC

Πέμπτη, 20 Οκτώβριος 2011 11:35

Εκφυλιστική Σπονδυλαρθρίτιδα – Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση

Γράφει ο  Γιώργος Βογιατζόγλου
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Εισαγωγή

Ο όρος σπονδυλαρθρίτιδα (ή αλλιώς εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης), περιγράφει τις αλλαγές «φθοράς» που υφίσταται η σπονδυλική στήλη με την πάροδο του χρόνου. Μέσα στην ημέρα, η σπονδυλική μας στήλη, λόγω της δουλειάς, αλλά και των συνηθειών μας, δέχεται πολλές φορτίσεις και καταπόνηση, η οποία είναι ικανή να δημιουργήσει τέτοιου είδους «φθορές».

Κύρια χαρακτηριστικά της πάθησης είναι η στένωση σε ένα ή περισσότερα μεσοσπονδύλια διαστήματα, η φθορά στις αρθρικές αποφύσεις των σπονδυλικών αρθρώσεων και η δημιουργία οστεοφύτων (αλάτων).

Συμπτώματα
Η εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα έχει πολλά συμπτώματα, τα κυριότερα των οποίων είναι:
-Πόνος στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης
-Μυϊκός σπασμός (σφίξιμο στους μύες)
-Δυσκαμψία (περιορισμός στην κίνηση)
-Αγκύλωση (στα τελικά στάδια της πάθησης η κίνηση των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης γίνεται σχεδόν αδύνατη)

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις σπονδυλαρθρίτιδας, ανάλογα με την περιοχή της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται, μπορεί να μας δώσει και άλλα συμπτώματα, όπως:
-Πονοκέφαλος, ζαλάδες, ημικρανίες
-Πόνους στον αυχένα και την πλάτη
-Οσφυαλγία (πόνους στη μέση) ή ισχιαλγία (πόνος που αντανακλά στο πόδι).

Κλινική εξέταση – Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την αξιολόγηση των συμπτωμάτων που περιγράφει ο ασθενής και απαραίτητα με συμπληρωματικές εργαστηριακές και ακτινολογικές εξετάσεις. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνεται μετρίου βαθμού περιορισμός στις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης, ενώ χαρακτηριστικά κλινικά συμπτώματα είναι η επίμονη πρωινή δυσκαμψία και ο πόνος στη ράχη και χαμηλά στη μέση, ιδιαίτερα μετά από περιόδους σχετικής ακινησίας.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από τρεις μήνες και επαναλαμβάνονται με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων, ειδικά σε άτομα τα οποία έχουν κληρονομικό ιστορικό.

Θεραπεία
Σε περιπτώσεις με πόνους στη μέση μετρίου βαθμού, εφαρμόζεται ορθοπεδική ζώνη με ελάσματα, η οποία περιορίζει τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης και συμπιέζει την κοιλιά, ώστε να γίνει πιο συμπαγής μάζα, ικανή να μεταφέρει φορτία απ’ ευθείας προς τη λεκάνη και επομένως να αποφορτίσει τη σπονδυλική στήλη έστω και μερικώς. Αν οι πόνοι επιμένουν ή γίνονται πιο έντονοι, η κατάκλιση σε συνδυασμό με τοπικά θερμά επιθέματα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση του ασθενή. Επίσης κάποια πρόσθετα μέτρα, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου και αυτά περιληπτικά είναι τα εξής:
-Αποφεύγουμε τα ρεύματα και τα κλιματιστικά, διότι μπορούν να προκαλέσουν μυϊκό σπασμό στους μύες της Σ.Σ.
-Αποφεύγουμε να ξαπλώνουμε μπρούμυτα, γιατί πιέζουμε τη μέση.
-Διατηρούμε το βάρος μας ή αν είμαστε υπέρβαροι αδυνατίζουμε,
-Προτιμάμε ανατομικό στρώμα (στρώμα που να παίρνει τις ανατομικές καμπύλες του σώματος) και χαμηλό μαξιλάρι.
-Προτιμάμε σωστή θέση καθίσματος με τα πόδια να ακουμπάνε στο έδαφος και τη μέση σε ευθεία γραμμή.
-Αποφεύγουμε δραστηριότητες που προκαλούν έντονη καταπόνηση.

Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση
Ο φυσικοθεραπευτής, αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης του ασθενή, θα ψηλαφίσει τη σπονδυλική στήλη για να «ανιχνεύσει» τυχόν «μπλοκαρίσματα» που μπορεί να έχουν υποστεί οι σπόνδυλοι και που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν σπονδυλαρθριτικές αλλαγές στη Σ.Σ. Κατόπιν χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές μάλαξης και πίεσης, έτσι ώστε να χαλαρώσουν οι σφιγμένοι μύες και να ανακουφιστεί η περιοχή από τους πόνους. Καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν, σε συνδυασμό με τη χρήση αναλγητικών μέσων φυσικοθεραπείας, όπως υπέρηχοι laser, tens και μαγνητικά, δίνονται στον ασθενή διατάσεις και ισομετρικές ασκήσεις, εξειδικευμένες για τον καθένα, έτσι ώστε να ισχυροποιηθούν οι μύες της σπονδυλικής στήλης και να συγκρατούν την περιοχή προστατεύοντάς την ταυτόχρονα από τους πόνους.
Τέλος, ο φυσικοθεραπευτής δίνει στον ασθενή ενεργητικές ασκήσεις και ασκήσεις με αντίσταση για το σπίτι (εφαρμογή των ασκήσεων για τουλάχιστον 3-6 μήνες καθημερινά και μετά πρόγραμμα συντήρησης), καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για το πώς να έχει ο ασθενής σωστή στάση και να μην καταπονεί την σπονδυλική του στήλη.

ATZENTA 

Δείτε εδώ όλες τις αγγελίες:

Πωλήσεις

Ενοικιάσεις

Εργασία

Διάφορα